donderdag 30 augustus 2012

Groene groente taart

Gisteren heb ik, vond ik een erg lekkere groene groentetaart gemaakt. Omdat ik ook zin had in iets van vis of vlees heb ik een makreel gekocht en daar nog  een fris sausje bijgemaakt, deze zijn helaas niet gefotografeerd. De makreel was echter al gesneuveld voordat de taart klaar was. We waren nogal hongerig. De groentetaart is eigenlijk een variatie op de quiche maar dan zonder taartvorm, maar wel met soortgelijke ingrediënten.










Ingrediënten:

  • Bladerdeeg (liefst een rol)
  • Groene asperges
  • Courgette
  • 5 bosuitjes
  • Tuinkers
  • 3 x eigeel (eiwit bewaren voor bladerdeeg)
  • Gruyère kaas 30 gr
  • Parmezaanse kaas 30 gr
  • Crème fraiche 4 eetl. 
  •  Halve citroen
  • Kervel (handvol)
  • Peterselie (handvol
  • Peper & zout

Recept:
Zorg ervoor dat het bladerdeeg is ontdooit en rol het uit op een bakplaat met een beetje bloem, smeer de bovenkant van het deeg in met eiwit (dan wordt het deeg mooi bruin). Het bladerdeeg moet de eerste keer ongeveer 20 min in de oven, totdat het een beetje knapperig is. Maak ondertussen het sausje. Meng daarvoor het eigeel met de crème fraiche, gesneden kruiden, 30 gr Gruyère kaas, citroensap en voeg peper en zout toe. Snijd daarna de bosuitjes in kleine ringen en bak deze even aan. Laat ze afkoelen en voeg ze bij het mengsel. Snijd daarna de courgette met een mandoline of kaasschaaf in dunnen plakken. De asperges heb ik in de lengte doormidden gesneden. Kook de asperges even en bak ze daarna even in de pan. De courgette mag ook heel even 1 min gekookt worden en daarna direct laten uitlekken.
Als het deeg klaar is, smeer dan de helft van het mengsel op het deeg. Drapeer hier vervolgens de groentes op en verspreid de rest van het mengsel daaroverheen. Rasp vervolgens de Parmezaanse kaas over de taart. De taart moet nu nog ongeveer 10-15 min in de oven, zodat de kaas lekker smelt. Als de taart klaar is, strooi er dan nog wat tuinkers overheen en klaar is de groene groente taart!

Voor het sausje van de makreel heb ik het volgende gemengd:

  • Zure room
  • Handje vol gesneden dille
  • Half teentje geperste knoflook
  • Eetl. Olijfoli
  • Theel. Witte wijn azijn
  • Peper & zout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten