maandag 13 augustus 2012

Risotto met venkel en zalm



Venkel is een van mijn lievelingsgroente en de Italiaanse keuken en van mijn lievelingskeukens, een combi van deze twee maakt het recept‘risotto met venkel en zalm’. De afgelopen jaren heb ik veel geĆ«xperimenteerd met verschillende soorten risotto en naar mijn mening is het klaar maken van een goede risotto helemaal niet zo lastig! Het vergtt alleen wel veel aandacht (roeren) en proefwerk om tot de perfecte bite te komen. Voor deze keer risotto met venkel en zalm. De zalm past goed bij de venkel vooral omdat het recept ook citroen, ricotta en dille bevat.











De ingrediƫnten (voor 4 personen):
  •          2 venkelknollen
  •          400 gr risotto rijst (liefst  arborio of carnaroli)
  •          1 theel venkelzaad gemalen (gebruik bijv. een vijzel)
  •          Knoflook 2 teentjes
  •          1 ui
  •          Halve citroen (sap)
  •          Ricotta (2 eetl)
  •          Parmezaanse kaas
  •          Dille
  •          Gerookte zalm
  •          Zwarte peper & zout
  •          Kippenbouillon
  •          Witte wijn
  •          Boter

Recept:
Tip: Neem een grote pan voor de risotto! De rijst lijkt in het begin weinig, maar de korrel wordt bijna 2 keer zo groot, door het opgenomen vocht! Zo vermijdt je geknoei op het fornuis.

Begin met het snijden van de venkel en de knoflook. Zet ook de bouillon op. Bak de venkel en de knoflook met het gemalen venkel poeder op een licht vuurtje met een geruime hoeveelheid olie, laat dit ongeveer 15 min sudderen met de deksel op pan. Fruit ondertussen in een andere pan de ui aan met ook een geruime hoeveelheid olie en voeg na ongeveer 5 min de risotto rijst toe. Zorg ervoor dat de rijst goed gemengd wordt met de olie, zodat de rijst doorzichtig kleurt. Voeg dan de wijn toe, totdat de rijst bijna onderstaat. Laat de wijn bijna helemaal opnemen en voeg dan schep voor schep de bouillon toe. Als de rijst voor de helft gaar is voeg dan de gesmoorde venkel erbij en ga verder met het garen van de risotto, voeg weer lepel voor lepel bouillon toe. Blijf goed roeren en proef regelmatig! Als de korrel zacht is maar nog een beetje bite heeft, is de risotto klaar, voeg dan ook geen bouillon meer toe. Draai het vuur uit en meng een klontje boter, 2 eetl. ricotta, het citroensap en een hand vol Parmezaanse kaas door de rijst. Daarnaast, voeg peper en zout toe na smaak. Roer alles goed!

Schep de risotto op het bord en neem wat gerookte zalm en dille, sprenkel dit over de risotto heen. De risotto is klaar, smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten