dinsdag 26 juni 2012

Noord Afrikaanse keuken

Een van mijn lievelings keukens naast de Italiaanse is de Noord- Afrikaanse keuken. Veel kruiden, groenten en verschillende smaken. Heel wat anders als ons traditionele Nederlandse voedsel!

Vorig jaar heb ik voor mijn verjaardag een tagine gekregen en sinds dien is deze erg veel in gebruik. Vandaag een makkelijk recept bestaande uit meerdere gerechtjes. Leuk om met een groepje te eten.

Het liefst haal ik al mijn ingrediënten bij de Marokkaanse of Turkse winkel. Naast dat de producten meestal niet in de supermarkt te vinden zijn is het winkelen zelf ook leuk! Zoveel nieuwe, lekkere dingen zijn er te vinden en meestal is het personeel ook erg behulpzaam!

 Op het bord is te zien:
  - Couscous
  - Köfte
  - Kikkererwten
  - Tatziki
  - Turks brood

Ingrediënten


Couscous
Tatziki
Kikkererwten
Köfte
2 Zoete punt paprika's      Courgette               
Komijnzaad          
Paprikapoeder
Cayennepeper                   
Platte peterselie                 
Koriander                    
Limoen sap
Zwarte peper
Zout
Crème fraiche 4 eetl.
Griekse Yoghurt 8 eetl.
Witte wijn azijn 1 eetl.
Olijfolie 2 eetl.
Munt vers
Koriander
Knoflook
Suiker of honing
Citroensap 1 citroen
1 komkommer
Zwarte peper
Zout

Rode ui
Knoflook
Tomaten uit blik
Komijnzaad
Paprika poeder
Cayenne peper
Zwarte peper
Zout
Koriander
Platte peterselie
2 sjalotten
Munt
Koriander
Platte peterselie
Komijnzaad
Koekkruiden
Paprika poeder
500 gr lamsgehakt
Zwarte peper
Zout
                                
Start met het maken van de Köfte. Maak eerst het kruiden mengsel, stop hiervoor 4 takjes munt half bosje koriander, half bosje peterselie, 2 sjalotjes, theel. paprika poeder, theel. komijnzaad en theel. koekkruiden in een blender of keukenmachine. Meng vervolgens het fijngemalen kruidenmengsel met het gehakt en laat het minimaal een uur rusten in de koelkast zodat alle smaken in het vlees trekken.

Maak daarna de Tatziki, meng hiervoor eerst de crème fraiche, Griekse yoghurt, olijfolie, wittewijn azijn, suiker, citroensap, kruiden (fijngehakte munt, koriander na smaak) en zwarte peper en zout in een kom.
Snijd de komkommer in de langte doormidden en verwijder de zaadlijsten (dit zorgt ervoor dat de tatziki niet te waterig wordt) Snijd daarna dunne plakjes van de komkommer en voeg deze toe aan het mengsel. Proef alles toe en voeg toe wat nodig is! Wat extra zuur (citroen of azijn) of zoet (honing of suiker) of knoflook naar wens.

Voor de kikkererwten, fruit een uitje aan en voeg iets later de knoflook toe. Hierna kunnen de tomaten toegevoegd worden en de kruiden komijn, paprika poeder, cayenne peper en peper en zout. Laat alle pruttelen tot er een sausje ontstaat. Voeg dan de kikkererwten toe en laat deze 5 min mee koken. Voeg op het einde nog de verse kruiden koriander en peterselie toe en wat extra kruiden naar smaak (peper en zout).

Voor de couscous, rooster de punt paprika's. Dit kan in de oven, op de gril of bij ontbreken hiervan op hoog vuur in de pan in kleine stukjes. Snijd na het grillen de paprika en de courgette in kleine stukjes en bak ze samen in de pan met komijnzaad, paprikapoeder, cayennepeper en peper en zout.

Kook een beetje water met zout en olijfolie, als het water kookt voeg de couscous toe totdat deze bijna onderstaat. Laat de couscous het water opnemen en voeg een klontje boter toe.
Mix alles (de couscous, paprika en courgette) in een pan. Voeg dan de verse kruiden, limoensap en peper en zout na smaak toe.

Als het vlees heeft gerust in de koelkast maak er dan een soort van platte gehaktballetjes van en gril of bak deze roze in de pan, niet te hard dus dan wordt het vlees droog.

Alles is nu klaar! Serveer alles in leuke bakjes of schaaltjes aan tafel met wat turks brood.

Smakelijk!    




                                                                                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten