woensdag 27 juni 2012

Paella!!


Zoals al eerder geschreven ben ik een liefhebber van tomaten en veel kruiden! Paella is een gerecht wat heel goed in dit straatje past. Paella een authentiek Spaans gerecht met ingrediënten verschillend per regio. Origineel klaargemaakt in een speciale pan op houtskool, maar helaas heb ik deze beide niet in mijn appartementje tot beschikking. Er zijn veel verschillende soorten paella in Nederland en veel toeristisch plaatsen wordt de erwt of de kippenpoot veel gebruikt maar eigenlijk zijn biede ingrediënten uit ten boze in een echte Spaanse paella! Omdat ik een echte doperwtjes liefhebber ben, zijn de erwtjes toch onderdeel van mijn recept. Vandaag dus Paella's op zijn Meike's in een oer Hollandse braadpan.

Ingrediënten:
  • Risotto rijst (400gr)
  • 3 paprika's (liefst in verschillende kleuren)
  • 1 pak diepvries erwtjes
  • 1 grote citroen
  • 1 grote rode peper
  • Gamba's
  • Chorizo
  • Tomaten (goede verse 8 stuks of uit blik, 2 blikken)
  • Theel.Safraan (afhankelijk van sterkte safraan)
  • Theel. paprika poeder
  • Theel. cayenne peper
  • Peterselie vers
  • Kippenboulion
  • Zwarte peper & zout
Recept:
Zet bouillon op voor de rijst en week de saffraan in een kopje warm water of bouillon. Snijd de ui en peper en fruit deze aan in voldoende olie. Snijd vervolgens de chorizo in stukjes en voeg deze toe, voeg dan ook de knoflook (in stukjes of geplet) en het paprika poeder en cayenne peper toe. Nadat deze een beetje gebakken is, voeg de gamba's toe en bak deze even mee totdat ze net gaar zijn. Haal de gamba's vervolgens uit de pan en zet ze apart (deze worden aan het einde weer toegevoegd). Snijd de paprika's en bak deze goed mee, zodat ze lekker veel smaak afgeven.

Voeg nu de risotto toe in de pan en meng alles goed zodat de korrels glazig worden. Voeg nu de tomaten erbij en laat de risotto het vocht van de tomaten opnemen. Voeg nu flink wat bouillon en de geweekte saffraan met het vocht bij de rijst zodat deze goed onder staat. Roer af en toe in de pan en voeg wanneer nodig extra bouillon toe totdat de rijst bijna gaar is. Voeg nu de erwtjes erbij en laat de rijst droog koken totdat deze gaar is.

Breng nu de paella verder op smaak met citroensap (1 citroen) zout, zwarte peper en nog wat paprika poeder of cayenne peper wanneer nodig. Alles de paella op smaak is voeg de garnalen toe en besprenkel de paella met de peterselie en hij is klaar om te serveren.

Het is belangrijk dat de rijst goed gaar is (zacht en smeuïg dus), de chorizo een beetje knapperig gebakken is en de garnalen niet te gaar zijn!

Heel veel eetplezier, erg lekker met een glaasje wijn erbij!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten