dinsdag 2 juli 2013

Quinoa met bietjes en geitenkaas

Iedereen heeft er tegenwoordig wel eens iets over quinoa gelezen of gehoord. Quinoa is sinds een tijdje verkrijgbaar in Nederland en nu zelfs in de supermarkten te koop. Maar wat is het precies?

Quinoa is een zaad geen graan afkomstig uit Zuid-Amerika en wordt daar al jaren gebruikt. Het zaadje bevat veel eiwitten en is daarom een goede vleesvervanger. Daarnaast bevat het veel mineralen en vitaminen, weinig suikers, vet en belangrijk het zaadje is glutenvrij. Steeds meer mensen hebben een lichte of ernstige gluten intolerantie. Een ideale onderdeel van je maaltijd dus!





Wat kun je er mee doen?
Quinoa kun je goed gebruiken als vervanger van rijst, couscous, pasta of aardappelen. Het zaadje is klein, dus een combinatie met fijner gesneden stukjes groenten of iets anders is vaak beter dan hele grove stukken.

Mijn recept
Ik ben zelf een grote liefhebber van geitenkaas en noten. De bietjes geven de quinoa een mooie kleur en geven veel smaak. Ik heb mijn quinoa gekocht bij de Jumbo, Merk: Nature crops, quinoa zaden. Dit merk wordt ook verkocht bij de tuinen en smaakte erg goed!


Ingrediƫnten:
  • Quinoa (voor 2 p, 250 gr)
  •  Ui
  • Kippen of groente bouillon
  • 4 rode bietjes
  • Olijfolie, appel of dadel azijn (zoetige azijn)
  • Munt
  • Walnoten 
  •  Peper & zout 
  •  Geitenkaas
  • Tuinkers
Recept:
Was de quinoa goed, en spoel hem 3 keer af, anders kan de quinoa bitter smaken. Snijd ondertussen de bietje in kleine blokjes doe ze in een ovenschaal en besprenkel ze met olie, de azijn peper en zout. Zet de bietjes 20min op 200 graden in de oven. Door het garen in de oven, krijgen de bietjes meer smaak.

Wanneer de quinoa goed afgespoeld is, fruit dan een uitje in de pan. Voeg de quinoa toe en de bouillon. Voeg steeds een beetje bouillon toe wanneer de quinoa droog staat. Na ongeveer 15-20 min is de quinoa klaar.  

Wanneer de quinoa gaar is giet dan het laatste beetje vocht af. Voeg nu de bietjes, munt en walnoten toe. En breng de quinoa met peper, zout en misschien nog wat azijn op smaak. Voeg als laatste de geitenkaas en de tuinkers toe. En klaar!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten