Venkel is een van mijn
lievelingsgroente en de Italiaanse keuken en van mijn lievelingskeukens, een combi
van deze twee maakt het recept‘risotto met venkel en zalm’. De afgelopen
jaren heb ik veel geƫxperimenteerd met verschillende soorten risotto en naar
mijn mening is het klaar maken van een goede risotto helemaal niet zo lastig!
Het vergtt alleen wel veel aandacht (roeren) en proefwerk om tot de perfecte
bite te komen. Voor deze keer risotto met venkel en zalm. De zalm past goed bij
de venkel vooral omdat het recept ook citroen, ricotta en dille bevat.
De ingrediƫnten (voor 4 personen):
De ingrediƫnten (voor 4 personen):
- 2 venkelknollen
- 400 gr risotto rijst (liefst arborio of carnaroli)
- 1 theel venkelzaad gemalen (gebruik bijv. een vijzel)
- Knoflook 2 teentjes
- 1 ui
- Halve citroen (sap)
- Ricotta (2 eetl)
- Parmezaanse kaas
- Dille
- Gerookte zalm
- Zwarte peper & zout
- Kippenbouillon
- Witte wijn
- Boter
Recept:
Tip: Neem een grote pan voor de risotto! De rijst lijkt in het
begin weinig, maar de korrel wordt bijna 2 keer zo groot, door het opgenomen vocht! Zo vermijdt je geknoei
op het fornuis.
Begin met het snijden van de venkel en de knoflook. Zet ook
de bouillon op. Bak de venkel en de knoflook met het gemalen venkel poeder op
een licht vuurtje met een geruime hoeveelheid olie, laat dit ongeveer 15 min
sudderen met de deksel op pan. Fruit ondertussen in een andere pan de ui aan
met ook een geruime hoeveelheid olie en voeg na ongeveer 5 min de risotto rijst
toe. Zorg ervoor dat de rijst goed gemengd wordt met de olie, zodat de rijst
doorzichtig kleurt. Voeg dan de wijn toe, totdat de rijst bijna onderstaat.
Laat de wijn bijna helemaal opnemen en voeg dan schep voor schep de bouillon
toe. Als de rijst voor de helft gaar is voeg dan de gesmoorde venkel erbij en
ga verder met het garen van de risotto, voeg weer lepel voor lepel bouillon toe. Blijf
goed roeren en proef regelmatig! Als de korrel zacht is maar nog een beetje
bite heeft, is de risotto klaar, voeg dan ook geen bouillon meer toe. Draai het
vuur uit en meng een klontje boter, 2 eetl. ricotta, het citroensap en een hand
vol Parmezaanse kaas door de rijst. Daarnaast, voeg peper en zout toe na smaak.
Roer alles goed!
Schep de risotto op het bord en neem wat gerookte zalm en
dille, sprenkel dit over de risotto heen. De risotto is klaar, smakelijk!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten